Biojätepussi

Suosittelemme pakkaamaan biojätteen paperipussiin, sillä se sopii parhaiten biojätteen käsittelyyn. Jätehuoltomääräysten mukaan Ekorosk voi hyväksyä myös biohajoavat pussit, jotka ovat standardin EN13432 mukaisia. Pussin koko voi olla enintään 30 litraa. Muovipusseja ei saa laittaa biojätteeseen.

Ruokakaupoissa myydään erityisiä biojätteelle tarkoitettuja paperipusseja. Ne löytyvät samasta hyllystä kuin roskapussit ja siivoustuotteet. Myytävien paperipussien välillä on eroja. Tästä syystä suosittelemme kokeilemaan erilaisia paperipusseja, kunnes löydät omaan käyttöösi sopivan.

Myös muita paperipusseja voidaan käyttää, kunhan ne eivät sisällä muovia. Biojäte voidaan pakata esimerkiksi paperiseen jauho- tai myslipussiin tai keksipakettiin, kirjekuoreen, erilaisiin paperisiin pusseihin, kuten leipä-, irtomakeis- tai perunapussiin tai postilähetyksen paperipussiin.

Paperipussin käyttöön biojätteelle liittyy kolme kulmakiveä.

  • Käytä biojätteelle tarkoitettua paperipussia. Tarkoitukseen on saatavana erityisiä käsitellystä voimapaperista valmistettuja paperipusseja, jotka kestävät paremmin kosteutta.
  • Paperipussin tulee olla astiassa ilmavasti.
  • Vie paperipussi jäteastiaan kolmen päivän välein.

Kun biojäte laitetaan paperipussiin, pussi on tärkeä säilyttää mahdollisimman ilmavasti. Biojäte on kosteaa ja kastelee paperipussin helposti, jos ilma ei pääse kiertämään jäteastiassa. Kaupoissa on myös erityisiä astioita tähän tarkoitukseen. Jos käytät tavallista jätesankoa biojätteelle, laita astian pohjalle ilmanvaihtoritilä tai metallinen pannunalusta. Vain mielikuvitus on rajana!

Vaihda paperipussi 3 päivän välein myös silloin, jos se ei täyty tätä ennen.

Biojätepussin kestävyys paranee laittamalla paperipussin pohjalle jotakin kosteussuojaksi ennen biojätteen lisäämistä. Tähän voi käyttää esimerkiksi kananmunakennoa, appelsiininkuoria tai vanhaa leipää. Kananmunakenno imee nestettä, jolloin paperipussi kestää paremmin. Biojäte haisee vähemmän, kun vuoraat biojätepussin kananmunakennolla. Toinen vaihtoehto on rutistaa sanomalehden sivu ja laittaa se paperipussin pohjalle.

Paperipussi kestää sitä paremmin, mitä kuivempaa biojäte on. Tästä syystä biojätteen voi antaa kuivua hetken ajan ennen sen laittamista paperipussiin. Tämä koskee erityisesti suodatinpusseja. Kuivat ruoanjäämät eivät myöskään haise yhtä paljon kuin märät.

Muutamia vinkkejä:

  • Valuta märkä biojäte ennen sen laittamista pussiin. Biojäte on helppo kerätä pois tiskialtaasta tiskiallaskaapimella.
  • Anna kahvinsuodatin ja lämpimät ruoantähteet haaleta ennen kuin laitat ne paperipussiin.
  • Vie biojätepussi ulos biojäteastiassa, jotta pussi ei rikkoudu matkalla biojätteen keräysastiaan.